Print Projecten >> Archief >> 2005-2008

2005-2008

Projecten: archief 2005-2008

In dit luik van het archief van erfgoedprojecten vindt u de initiatieven van MAS | Erfgoedcel Antwerpen terug uit de beleidsperiode 2005-2008.

 Weergave:


O58

Op 17 april 1958 opende in Brussel de langverwachte wereldtentoonstelling Expo '58. De Expo van '58 zou de mensen samenbrengen voor een betere wereld.
Het erfgoedproject O58 probeert een blik én een reflectie te bieden op een bijna niet te vatten veelheid van nieuwigheden.

-> meer
Jongeren aan de macht!

In WILRIJK zullen op Erfgoeddag de jongeren het voor het zeggen hebben. Zij kunnen mee experimenteren binnen LABO W2054. Wat is mooi, lelijk, onmisbaar, afschuwelijk, bangelijk, onvergetelijk,... in Wilrijk? En wat moet daarvan worden in 2054?

-> meer
Campagnebeeld Erfgoeddag 2008 Wordt verwacht

In Antwerpen hebben 36 erfgoedbewaarders en erfgoedzorgers hun verzameling (opnieuw) bekeken in het licht van dit thema toekomst. Zoals bij elke Erfgoeddag is het een ontdekkingstocht met resultaten die onze verwachtingen bevestigen maar evengoed verrassende vondsten.

-> meer
Peter Benoit

Operadiva’s met fraaie coiffures, componisten met indrukwekkende knevels, virtuozen in dialoog met hun instrument…, allen worden ze voor de eeuwigheid bewaard. De ongemeen rijke collectie oude foto’s van het Koninklijk Vlaams Conservatorium wordt gedigitaliseerd en via het internet voor iedereen toegankelijk gemaakt.

-> meer
Interieur van de Egyptische tempel, circa 1900-1915 - Copyright: Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen

De sterren in ZOO beeldig zijn niet de dieren maar hun uitgelezen verblijfplaatsen, de beeldhouwwerken, de bijzondere architectuur en de historische monumenten van ZOO Antwerpen. Ruim 160 jaar, heeft de Zoo al naargelang de noden van de tijd, gebouwd en verbouwd in hartje Antwerpen. De Zoo is warempel een ‘dierenstad in de stad’, trend- en stijlgevoelig. ZOO beeldig is een visuele en geschreven ontdekkingstocht doorheen de Antwerpse dierentuin. Het is een kijk-, lees én wandelboek.

-> meer
Met Andere Woorden - Copyright: stad Antwerpen

Met Andere Woorden is een tentoonstelling over de taalidentiteit en -diversiteit van de Antwerpenaars. Welke band hebben we met het Nederlands, het Antwerps en de andere talen die we spreken? Ontdek het in Atlas vanaf 1 juni 2007. De tentoonstelling zal vanaf 13 december 2007 ook te zien zijn in Permeke.

-> meer
Campagnebeeld Erfgoeddag 2007 - Copyright: Culturele Biografie Vlaanderen

Voor de editie 2007 werken we niet met een thema, maar focussen we ons concreet op de waarde(n) van erfgoed. Op die manier wil de Erfgoeddag iedereen laten stil staan bij het belang van het cultureel erfgoed in onze omgeving.

-> meer
Swingende Antwerpenaren in de jaren '50 - Copyright: Foto Raoul Van Den Boom, Collectie MAS

Er wordt in onze dagen wat afgedanst. Dansprogramma’s op tv worden druk bekeken, boombals beleven een ware boom, dansscholen lopen vol met charlestonnende en walsende benen, bals (al dan niet ‘populair’) volgen elkaar op.
Maar hoe zat dat ‘vroeger’? Wat werd er gedanst, en wanneer? Waar waren de populaire dansgelegenheden? Wat waren gebruiken, gewoonten, modes?

-> meer
Affiche Stanneke, van Borgerhout tot Frascati - Copyright: Rataplan / De Roma

Op 29 september 1956 gebeurde een tragisch ongeval op de wielerbaan van het Antwerpse Sportpaleis. Stan Ockers, een maand nadat hij de wereldkampioenentrui aan Rik Van Steenbergen had overgedragen, viel op de piste en overleed 2 dagen later, op 1 oktober 1956. Dat is dit jaar 50 jaar geleden.

-> meer
Campagnebeeld Erfgoeddag 2006 In kleur - Copyright: Culturele Biografie Vlaanderen

Eén zondag per jaar stellen de vele Vlaamse erfgoedbewaarders hun deuren gratis open voor het publiek: dat is de ondertussen beproefde formule van Erfgoeddag.

Dit jaar valt Erfgoeddag op zondag 23 april, het thema is 'In kleur'.

Dezelfde dag vindt ook de ING Antwerp 10 Miles plaats.

-> meer
Campagnebeeld Antwerpen in de strip - Copyright: Erfgoedcel Antwerpen

Wie kent nog het oorspronkelijke album van Kuifje in Congo waarin Kuifje zegt de boot te nemen in Antwerpen? In De 7 schaken geven Suske en Wiske een heuse rondleiding langs de belangrijkste locaties in Antwerpen. En hoe schittert architecturaal Antwerpen in de albums van Bezette stad (Verhaeghe) of Jaguar (Bosschaert).

-> meer
Cover Schoonselhof nu! - Copyright: Erfgoedcel Antwerpen

Een begraafplaats is een oord van herinnering, een stenen archief. De begraafplaats Schoonselhof is dat voor Antwerpen bij uitstek - maar het is geen afgesloten archief: het funeraire cultureel erfgoed van Schoonselhof leeft.

-> meer
Campagnebeeld Van Rubens tot Germinal - Copyright: Erfgoedcel Antwerpen

Naar aanleiding van de 850ste verjaardag van Ekeren schetst een tentoonstelling de wisselwerking tussen polder en stad aan de hand van een reeks figuren en organisaties die met de geschiedenis van Ekeren zijn verbonden.

-> meer
Logo ABC 2004 - Copyright: Antwerpen Boekenstad

Met de inzet van een consulent literair erfgoed werkt de Erfgoedcel Antwerpen mee aan ABC 2004: Antwerp World Book Capital 2004 (Antwerpen Wereldboekenstad). Verschillende aspecten van het literaire erfgoed worden belicht en uitgewerkt.

-> meer
Campagnebeeld Erfgoeddag 2005 Gevaar! - Copyright: Culturele Biografie Vlaanderen

Op zondag 17 april 2005 is het weer Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Ook in Antwerpen wordt er samen met diverse erfgoedorganisaties rond het thema 'Gevaar!' gewerkt.

-> meer
Campagnebeeld Kunstwerkstede De Coene - Copyright: Kortrijk

De voorbije dubbeltentoonstelling 'Van Moderne Makelij 1952-1977' in de districtshuizen van Deurne en Merksem, 2002, werd de basis voor een langdurige samenwerking tussen de vzw Stichting De Coene, de Stedelijke Musea Kortrijk en de erfgoedcellen van Kortrijk en Antwerpen. Deze samenwerking resulteert nu in de tentoonstelling 'Kunstwerkstede De Coene 1888-1977. Meesterschap in Art Nouveau, Art Deco en Design'.

-> meer
Erfgoedcel:Antwerpen
Paginatitel:
Webadres:/product.php?catid=109&lang=NL